Overblik: biludgifter

Det er vist ingen hemmelighed, at det koster en del penge at have bil. Udover bilens anskaffelsespris, er der en række faste og variable udgifter, du skal budgettere med. Du bør også løbende sætte penge af til uforudsete udgifter til reparationer.

Faste udgifter

Afdrag på billån

Medmindre du køber din bil kontant, skal du betale afdrag på dit billån. Et billån løber typisk i op til 8 år.

Ansvarsforsikring

Lovpligtig. Forsikringen dækker skader, du forvolder på andres køretøjer, mv.

Kaskoforsikring

Frivillig, men anbefales kraftigt. Forsikringen dækker skader forvoldt på dit køretøj. Prisen på dine samlede forsikringer afhænger bl.a. af bilmærke og -model, din alder, hvor du bor, hvor meget du kører årligt og størrelsen på din selvrisiko. Klik dig ind på TopDanmarks hjemmesideÅbner i nyt vindue for at beregne, hvad en forsikring vil koste dig.

Vejhjælp

Frivilligt, men anbefales især til dig, der kører længere ture og tager på bilferie til udlandet. Med en vejhjælp vil du typisk få motorvejshjælp indenfor få timer, hvis bilen bryder sammen eller punkterer. Nogle ordninger har øvrige tillægsydelser, fx gratis dækskift.

Variable udgifter

Service

Du forlænger bilens levetid, hvis du jævnligt får tjekket din bil på værkstedet. I de fleste tilfælde er der inkluderet et antal servicegange, når du køber en ny bil.

Dækskift

Du skal huske at skifte mellem sommer- og vinterdæk. Nogle vælger at gøre det selv, men de fleste får et dækcenter eller værksted til det. I bilens samlede levetid skal den under alle omstændigheder have nye dæk med nogle års mellemrum afhængig af, hvor mange kilometer du kører om året.

Reparationer

Efter nogle år begynder der typisk at komme reparationer på bilen på grund af brug og slitage. Du kan også komme ud for, at der er småreparationer og skader, det ikke kan betale sig at dække via kaskoforsikringen. Vi anbefaler, at du sætter et fast beløb af hver måned, så du er polstret, når udgiften kommer.

Brændstof

Ja, bilen kører ingen steder, hvis du ikke fylder el, benzin eller diesel på den. Benzinøkonomien bliver bedre og bedre i nye biler, men dette er typisk en betydelig post i dit samlede bilbudget.

Parkering

Du skal betale parkeringsafgift for at holde i de fleste større byer i Danmark.