Hvad skal du være opmærksom på, når du skal have en ny bil

Uanset om det er din første bil, eller om du er ved at udskifte din nuværende, er der en række spørgsmål, du skal stille dig selv for at indkredse, hvilke(n) bil(er) du bør bestille en prøvetur til, og hvordan du skal finansiere din nye bil.

Hvordan er dit kørselsmønster?

Først og fremmest skal du kortlægge dit reelle kørselsbehov. Det handler om, hvor mange kilometer du ca. kører om året, men også om hvor mange ture du kører, og hvor lange de enkelte ture er i gennemsnit. Vær også opmærksom på, om du har et fast og forudsigeligt kørselsmønster, eller om det er mere spontant. Det mønster, der viser sig, vil både give dig en indikation af, hvilken biltype du bør orientere dig imod (el/hybrid/benzin), og - ikke mindst - om en leasingaftale passer ind i billedet (se mere i oversigtsskemaet længere nede på siden).

Hvor ofte skifter du bil?

Et andet aspekt er, hvor ofte du ønsker at skifte bil. Hvis der er tale om din første bil, ved du det måske ikke, eller måske har du ikke en holdning til det. Mange vil måske tænke, at det på mange måder er en god idé at beholde sin bil så længe som muligt. Det er der mange gode grunde til, men der er dog nuancer, der er værd at tage med i overvejelserne.

En bil taber som udgangspunkt mest værdi de første 3-4 år, men den forventede brugtpris afhænger også af, hvor mange kilometer bilen har kørt. Her er en magisk grænse ved 100.000 km. Det er selvfølgelig kun relevant, hvis du ejer bilen selv, og “tommelfingerreglerne” ændrer sig i øvrigt meget for tiden, bl.a. fordi bilproducenterne de senere år har haft svært ved at skaffe råstoffer og materialer til microchips, og fordi der er en accelererende udvikling i gang i hele bilindustrien, bl.a. hvad angår nye teknologier og drivmidler.

Er du villig til at skifte bil mindst hvert 3. år for at have en bil, der altid passer til dine aktuelle behov, og som er up-to-date med den nyeste teknologi (fx ift. miljøbelastning og sikkerhed), er leasing mere fleksibelt og økonomisk fordelagtigt.

Hvordan ser det ud med parkering og opladning?

At have bil - uanset om du har købt eller leaset bilen - handler også om noget så lavpraktisk som parkeringsmuligheder og optankning af el, benzin og diesel. Hvis du bor i lejlighed i en af de store byer, kan det både være svært at finde parkering tæt på din bolig og at få adgang til en el-ladestander, når du har behov for det. Bor du i hus, er begge dele enklere. Typisk kan bilforhandleren være behjælpelig med at få installeret en el-ladestander på din bolig og få et ladeabonnement. 

Hvad har du råd til?

Næst efter en bolig er en bil det dyreste enkeltstående aktiv, de fleste mennesker kommer til at købe i løbet af livet. Derfor er din økonomi og samlede budget en væsentlig faktor. Det er de færreste, der har penge på kontoen til at købe en bil kontant (spørgsmålet er i øvrigt også, om det overhovedet er det mest fornuftige at gøre), så dit fokus skal være på dit månedlige driftsbudget: Hvad er dit rådighedsbeløb, og hvor meget vil du sætte af til en bil? 

Når vi skal godkende din ansøgning til enten et billån eller en leasingaftale, bruger vi de aktuelle såkaldte gældssaneringssatser.

Du kan imidlertid ikke sammenligne den månedlige ydelse på et billån med den månedlige leasingafgift. Der vil for det meste være visse typer af service og forsikring indeholdt i leasingafgiften, ligesom at bilens værditab skal indregnes som en udgift i dit samlede regnskab, hvis du har lånt penge til selv at købe bilen. Når du leaser, har du ikke ansvar for værditabet. Som hovedregel vil du have en mere fast og forudsigelig månedlig udgift, når du leaser, end når du låner penge til at købe din egen bil.

Overblik: Skal du købe eller lease?

Herunder kan du se, I hvilke tilfælde vi typisk anbefaler hhv. at lease og at købe:


Leasing

Køb

KørselsbehovDu ved, hvor mange kilometer du kører om åretDu vil ikke være bundet af et bestemt kørselsmønster
Månedlige udgifterDu vil gerne kende dine mdl. udgifter og slippe for bekymring for uforudsete udgifterDu har en mere fleksibel økonomi med luft til uforudsete udgifter
EjerskabDu er ikke optaget af at eje din bilDu vil gerne eje din egen bil
Udskiftning af bilDu vil gerne skifte bil ofteDu vil gerne beholde bilen i mere end 3 år
Mulighed for forhandlingDu vil have en bil “pakket og klar”Du vil gerne have mulighed for selv at forhandle pris og ekstraudstyr