Du er formentlig stødt på forkortelsen ÅOP i forbindelse med et lån eller en kredit. Men hvad dækker ÅOP egentlig over, og hvorfor skal du holde øje med netop dette tal?

Med ÅOP kan du sammenligne, hvad lån eller kreditter reelt koster

ÅOP er en forkortelse for årlige omkostninger i procent. ÅOP indeholder de gebyrer, renter og andre udgifter, som du skal betale for et lån eller en kredit, set i forhold til beløbet, du låner. Du kan derfor også opleve, at et rentefrit lån med et oprettelsesgebyr har en højere ÅOP end et lån med rente, men uden oprettelsesgebyr. 

ÅOP er en slags kilopris - blot angivet i procent. Når du sammenligner ÅOP, får du derfor et billede af, hvad et lån reelt koster. Og husk, ÅOP skal være opgivet ved markedsføring af et lån eller en kredit. Dog ikke hvis lånet eller kreditten er helt omkostningsfri som fx Nordea Finance lån.

ÅOP bliver højere ved kort løbetid

For at du kan bruge ÅOP til at sammenligne lån eller kreditter, skal du sammenligne lån hvor antallet af måneder, du betaler tilbage over, er ens. Med andre ord løbetiden skal være det samme. Og det beløb, du vil låne, skal også være det samme. 

Vælger du at afdrage dit lån over en kort periode på fx 5 måneder, bliver din ÅOP højere end hvis du omvendt vælger en længere løbetid på fx 5 år. De årlige omkostninger i procent vil blive lavere des længere en periode du spreder gebyrer udover.

Se din næste betaling på Mine sider

Når du tager et lån hos os, kan du se din næste betaling, som du kan se på selvbetjeningen Mine siderÅbner i nyt vindue. På Mine sider kan du se:

  • hvor meget, du skylder. 
  • hvornår du er færdig med at betale af på lånet.
  • hvor meget, der bliver tilskrevet i rente pr. måned.
  • hvor meget du betaler i gebyr.